');const id = $(this).data('id');if($.cookie('cp_'+id)){$(this).html(clicktmp);comment_block=0;}else{$.ajax({url: '/forums/add_plus/',type: 'POST',cache: false,data: 'post_id='+id,error: function(){$(this).html(clicktmp);comment_block=0;},success: function(d){if(d!==''){console.log(d);ob.html(d);$.cookie('cp_'+id, '1', { expires: 365, path:'/' });} else {ob.html(clicktmp);}comment_block=0;}});}return false;});$('span.negative').click(function(){if(comment_block===1){return false;}comment_block=1;const ob = $(this);const clicktmp = $(this).html();$(this).html('');const id = $(this).data('id');if($.cookie('cp_'+id)){$(this).html(clicktmp);comment_block=0;}else{$.ajax({url: '/forums/add_minus/',type: 'POST',cache: false,data: 'post_id='+id,error: function(){$(this).html(clicktmp);comment_block=0;},success: function(d){if(d!==''){ob.html(d);$.cookie('cp_'+id, '1', { expires: 365, path:'/' });} else {ob.html(clicktmp);}comment_block=0;}});}return false;});});
Brawo Pani Magda najlepsza widać restauracji same fuj... smakuje i zimne brawo Pani Magda
jedyna Królowa TVNu! 😍 a Lidzia musi odejść!
Polska edycja wyraźnie ustępuje amerykańskiej czy brytyjskiej (z Gordonem Ramsay-em). Polskie rewolucje są bardzo powierzchowne:
- Gordon cały jeden dzień obserwuje pracę restauracji od środka (jako szeregowy pracownik) i dopiera wtedy wydaje wyroki... w polskiej edycji tego kroku nie ma
- Gordon zwraca uwagę na czas wydawania posiłków i organizację pracy, komunikację między pracownikami itd.
- Gordon często sprawdza jak restauracja działa pod pełnym obłożeniem sali i w stresie
- Gordon przygotowuje CAŁE (!!!) menu restauracji (a nie 3-4 dania na krzyż jak Gessler)
- ekipa ma szansę spróbować wszystkich dań
- menu Gordona jest proste (ale efektowne) i nie wymaga długich, skomplikowanych przygotowań
- menu Gessler często bardziej pasuje pod wystawną i duuużo wcześniej zarezerwowaną imprezę niż pod codzienne życie restauracji (trudno to potem utrzymać)
- niepotrzebne są te głupie i często upokarzające zabawy integracyjne czy bawienie się w psychologa
- w edycjach zagranicznych często Gordon potrafił sprowadzić na jakiś czas zawodowego trenera, który wyszkoli/doszkoli potem załogę
- w UK czy USA program wymienia często sprzęt w restauracji (przy pomocy sponsorów) czy instaluje elektroniczne systemu zamówień
- jako test mamy normalny serwis, a nie proszoną kolację ze sztywno ustalonym menu (taka szopka ma niewiele wspólnego z normalnym funkcjonowaniem restauracji)
KOMENTARZE (17)